Saturday, September 19, 2009

EID MUBARAK 2009




Assalammualaikum wrt


Hari ini dah masuk tahun kedua aku menyambut aidilfitri du bumi Boston ni. Jauh dari keluara, sanak saudara dan rakan-rakan. Sedih gak mengingatinya tapi aku kena terus tabahkan hati ini. Sesungguhnya perancangan Allah Taala itu adalah sebaik-baiknya. Tapi tak pe lah INsyaAllah tahun depan aku dah boleh raya kat Malaysia dah.....alhamdulillah.


Dari kejauhan ini aku dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat Islam di mana saja anda berada. Terutama kepada mak dan abah di Bandar Tun Razak Cheras,KL dan keluarga mertua di Petaling Jaya. Adik beradik, sanak saudara dan rakan-rakan Universiti Teknologi Malaysia, SPACE UTM, Institut Perguruan Sultan Mizan dan di SK Betau Kuala LIpis.


Kepada mak dan abah, ampun dan maaf dari hujung rambut ke hujung kaki akak dan keluarga harapkan dan kepada keluarga mertua kak long, along dan keluarga mohon ampun dan maaf jua dari hujung rambut ke hujung kaki. Hala;kan segala makan dan minum kami selama ini. Kepada Adik beradik dan sanak saudara kemaafan jua diminta dan kepada rakan-rakan seperjuangan aku mohon ampun dan maaf dan minta dihalalkan segalanya.




Allah SWT telah berfirman:

"dan (sebaliknya) hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu; tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani."

(Surah An-Nuur 24:22)



AKhir kata SALAM AIDILFITRI...

Sunday, August 30, 2009

MERDEKA DAY


KEPADA SEMUA RAKYAT MALAYSIA...

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN KE 52

Friday, August 28, 2009

ANAK MURID AKU

copy paste kat sini

Murid tiru aksi tarzan mati terjerut tali buaian

KUALA LIPIS: Seorang murid tahun empat Sekolah Kebangsaan (SK) Betau, dekat sini, maut selepas lehernya terjerut tali buaian ketika mangsa dipercayai cuba meniru aksi ala tarzan di rumahnya di Kampung Samut, Sungai Koyan, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 7.30 malam itu, mangsa yang berketurunan Orang Asli suku kaum Semai, Batrim Baharum, 10, disahkan meninggal dunia di tempat kejadian dipercayai akibat sesak nafas.

Ketika kejadian, bapa mangsa, Baharum Busu Kalai, 43, bersama seorang lagi anaknya sedang bermain bola sepak manakala isterinya pula bertemu bomoh untuk merawat anak bongsu mereka yang berusia lapan bulan kerana demam.

Mangsa dikatakan bermain seorang diri dalam rumah sebelum meniru aksi tarzan menggunakan tali buaian adik bongsunya

Ketua Polis daerah, Superintendan Abdul Razak Hassan, berkata kejadian itu disedari bapa mangsa yang masuk ke dalam rumah dan terkejut apabila menemui mangsa tergantung dalam keadaan terkulai.Menurutnya, bapa mangsa kemudian memotong tali buaian itu dan cuba memberi bantuan pernafasan tetapi gagal sebelum menghantar mangsa ke Hospital Kuala Lipis (HKL).

Katanya, hasil bedah siasat dijalankan mendapati mangsa sudah meninggal dunia di tempat kejadian akibat sesak nafas.

Beliau berkata, siasatan mendapati, bapa mangsa tidak menyedari mangsa bermain seorang diri dalam rumah sebelum ditemui tergantung.

Masa aku layan facebook tadi, jiran aku bagitau ada kejadian berlaku kat sekolah aku dulu. Kalau tak silap aku murid ni aku pernah ngajar dulu tapi yang yang pasti abang dia memang murid kelas aku. Sedih gak bila baca berita ni. Harap ia boleh dijadikan teladan buat semua ibu bapa. Sesungguhnya malang tak berbau....kecelakaan bolah berlaku di mana-mana.

Friday, August 21, 2009

RAMADHAN AL MUBARAK



Assalammualaikum wrt

Esok Saturday, August 22, 2009 bermulalah Ramadhan di bumi US ini.

Alhamdulillah, tahun ini kita masih dikurniakan kesempatan untuk menemui Ramadhan al-Mubarak. Ramadhan diinsafi sebagai bulan yang harus dimanfaatkan oleh umat Islam seluruhnya bagi meningkatkan amal ibadat kepada Yang Maha Esa. Ditegaskan oleh Allah SWT di dalam Al-Quran lewat ayat 183 Surah Al-Baqarah:

“Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan kepada kamu sebagaimana telah diwajibkan atas orang-orang sebelum kami, supaya kamu menjadi orang yang bertaqwa..”

Daripada Uthman bin Abi al-‘As, telah bersabda Rasulullah SAW: “Puasa itu perisai, yang akan melindungi seseorang hamba daripada api neraka”. (Hadith)

Kepada umat Islam seluruhnya...selamat menjalani ibadah puasa....

Tuesday, July 28, 2009

HAPPY BIRTHDAY, SITI KHADIJAH MAISARAH

Assalammualaikum

Semalam July 27, 2009 genaplah 2 tahun usia khadijah. Rasanya seperti baru semalam aku bersalin kan khadijah. Begitu pantas masa berlalu tanpa aku sedari.....sedar tak sedar dah masuk 2 tahun dah anak aku ni. Khadijah anak ketiga aku bersalinkan secara C-Section. Aku siap mintak ngan doktor OBGyn aku DR Norkedah (Doc kat Pusrawi) agar aku boleh operate pada tarkh sekian sekian. Fikir punya fikir lastly aku pilih tarikh 27072007. Senang gak ingat nombor tu kan.

Khadijah masa umur dia 6 bulan. Posing dalam kapal terbang dalam perjalanan ke New York. Duduk dalam kapal terbang lebih kurang 23 jam...alhamdulillah tak meragam


Khadijah (6 bulan ) masa sampai kat Marriot Hotel & Spa, New Jersey, New York. Pertama kali rasa betapa sejuknya winter. Kami sampai masa ni dah penghujung winter




Birthday Party masa genap umur setahun



Snow storm masa umur khadijah 1 tahun 4 bulan. Suka betul dia main snow...sampai tak nak masuk rumah la. Rasanya tahan anak aku dari aku...bila main snow ni


Khadijah umur 1 tahun 4 bulan asyik bermain snow. Kalau jumpa snow sampai tak mau masuk rumah...


Khadijah masa umur 1 tahun 6 bulan. Fall 2008


Pelbagai aksi khadijah...besar dah anak aku ni....Cepat betul masa berlalu


Sempena genap umur 2 tahun anak aku Khadijah tiada apa yang aku harapkan cuma aku berharap agar anak aku dapat membesar seperti anak-anak yang lain, penuh kasih sayang dan belaian manja . Moga jadi anak yang solehah, mendapat keberkatan dunia dan akhirat dan menjadi kebanggaan keluarga. Semoga satu hari nanti dikau dapat berbakti pada agama, bangsa dan negara. Amin....i'm so proud of you.....

Sunday, July 19, 2009

SOUTH SHORE HOSPITAL, WEYMOUTH




Assalammualaikum wrt


Semalam sedang kami makan-makan depan tv entah macamana Khadijah terlanggar kaki aku terus terhantuk mulut and hidung dia kat tepi meja. Darah punya la banyak keluar. Punyalah kuat dia menangis....sambil pegang mulut dia. Aku amik kain terus tekan bibir dia. Mujurlah suami aku belum g masjid, kalau tak sure panik satu badan aku. Sambil darah yang terus mengalir aku tekan-tekan lagi bibir dia. Darah keluar dari bibir, gigi dan hidung so suami aku cakap kita gi bawa je ke hospital. Takut gak sebeb darah pekat kuar dari hidung dia.

Hakim yang tengah tidur aku kejutkan, tukar baju aku jap..(anak-anak pakai pyjamas je...tak sempat nak tukar) . Kami terus ke South Shore Hospital, Weymouth dalam 10 minit dari rumah aku. Sampai je sana terus register kat Emergency. Punyalah banyak soalan yang dia tanya...tapi alhamdulillah khadijah dah berhenti menangis masa tu.






Masa baru-baru sampai kat hospital ni. Bengkak dah bibir dia. Mata pun bengkak gak sebab lama sangat menangis



Lepas ambil tekanan darah, temperature dan macam2 lagi so sementara nak tunngu doktor datang apalagi sessi mewarna dulu lah. Kakak dan Hakim pun tumpang sekaki


Khadijah masa kat bilik kecemasan Shouth Shore Hospital, Weymouth


Tengak maka apa tu Khadijah...sedapnyer.



ooooo...pop sicle ya sedapnyer.


ps : doktor bagi makan pop sicle untuk menghentikan pendarahan. Kat sini doktor memang menyarankan jika anak-anak deman, selesema, batuk, cirit birit etc supaya makan pop sicle. Pop sicle ni sejenis ais cream non sugar dan memang sesuai untuk memberi tenaga untuk anak-anak yang kurang sihat.



tanda nama dia sebelum masuk wad kecemasan...khadijah..khadijah...buat mama panic satu badan je



Dalam pukul 10.00pm semua urusan selesai. ALhamdulillah doktor cakap tak de apa-apa yang perlu dirisaukan. Hidung pun tak patah, bibir luka sikit. Tapi kecederaan dalaman tak de. Doktor bagi tynenol dan boleh balik dah. Alhamdulillah

Sampai ke kat rumah, suami aku terus alihkan meja kat living room. Alhamdulillah masa kat rumah khadijah masih meneruskan keaktifan dia....kacau abang dia, kacau kakak dia, lari sana..lari sini...anak-anak...
p/s : buat mak kat cheras dan pj...kalau baca ni jangan risau ya. Alhamdulillah semua dah ok

Sunday, July 5, 2009

4TH OF JULY, INDEPENDENCE DAY


video

Assalammualaikum wrt

Semalam sku dan family berkesempatan ke Castle Island untuk tengok fireworks sempena Independence Day kat US ni. Kalau nak tahu lebih lanjut ni link dia : http://www.history.com/content/fourthofjuly/history-of-july-4th/history-of-july-4th . Kira macam hari Kemerdekaan la jugak. Kami ke Castle Island je sebab tak lah sesak sangat dari ke DOwntown Boston. Kalau ke downtown, jalan sesak, tak de parking. Bawa anak-anak lak tu. payah......


Dalam pukul 6.30 petang aku gerak dari rumah dan ambil masa dalam 15 minit je tempat tersebut. Oleh kerana dah nak masuk summer ni, matahari lewat terbenamnya so dapat lah aku bawa anak-anak aku ke playground dulu. Maghrib pulak dalam pukul 8.30 malam so kami sembahyang kat sana je. Rasanya bila duduk sini, kami sembahyang je kat mana-mana tempat. Tak kiralah ramai orang ke tidak yang penting amalan wajib kena buat gak. Wajib......


Kami pergi dalam 3 family. Dua family tu dari indonesia tapi agak rapat gak ngan family aku. Duduk kat sana, anak-anak berlari bebas, mama dan ayah bersembang-sembang dan yang penting sementara tunggu fireworks tu kami makan-makan dulu.



sampai je..terus ke playground dulu
(suamiku, rabiatul, mona n khadijah)


dok ready nak tengok fireworks




suami aku tengah serius ni...nampak tak dah ada bulan kat belakang tu

solat maghrib dulu



lepas makan-makan lepak jap sementara tunggu fireworks




ceria masing-masing tengok fireworks

yang paling excited tentu la anak-anak..

siap family photo lagi.....kenang-kenangan..

.

kesesakkan lalu lintas semasa perjalanan pulang


alhamdulillah selamat sampai rumah...ini 1st time puang selewat ni 23.30pm



Sunday, June 21, 2009

HAPPY FATHER'S DAY


Asalammualaikum wrt

Dari kejauhan ini aku ingin mengucapkan selamat Hari Bapa buat Abahku Haji Abdul Jalil Bin Milin dan Ayah Mertuaku Omar Bin Osman.
Semoga hidup kalian diberkati dan dirahmati oleh Allah Taala, Amin.....

Terima kasih kerana menjaga kami sehingga kami menjadi seperti kami hari ini.
Terima Kasih...

Happy Father's Day


Buat Suamiku Irwan Bin Omar....... Selamat Hari Bapa
terima kasih kerana menjaga aku dan anak-anak dengan penuh kasih sayang.
Hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya

Terima Kasih

Sunday, May 24, 2009

Lobster Oh Lobster

Assalammualaikum wrt

Alhamdulillah, aku berkesempatan sekali lagi untuk makan lobster. Mak ai .....sodap nyo..... Tapi macam biasanya sebab ni dah kali kedua aku makan takde la rasa excited sesangat. Tapi still sedap nyer....

Kebetulan di Shaws jual lobster murah lebih kurang USD 4.99/ lbs. Kira ok gak la sebab sebelum ni harga nya lebih kurang USD7.99/lbs. Kami beli la 4 ekor dalam USD32. Tapi malangnya kat shaws ni tempat untuk boil lobster tu rosak so aku kena boil sendiri kat rumah. Hidup-hidup lak tu. Pehhhhh boleh ke aku ni??????? mencabar gak ni...


Lobster yang baru di beli (hidup lagi ni)

Baik-baik bang...kang melompat lobster tu..


Suami aku la jadi mangsa, jadi cheff hari ni masak lobster. Susah nak tengok pemandangan yang saujana mata memandang ni. hahaha. Jangan marah bang......

Lobster perlu di rebus di dalam air yang sedang mendidih. Baca bismillah dan rendam bahagian kepalanya dulu.......

Selepas direbus dalam 1 jam 30 minit begini lah rupa bentuknya. Kemerah-merahan



Khadijah sempat possing ngan lobster tu. Tapi dari jauh je kalau suruh dia pegang takut.....Jagung tu pulak nampak sedap kan, 12 batang USD 1.99

Tersenyum girang sambil makan lobster....sambil cicah ngan butter..la la la, yang makan pun we all 2 orang je. Anak-anak tak makan


suami aku tengak ajar anak-anaknya supaya tidak takut pada lobster. Kakak dah ok dah....hakim tengah ready nak lari tu.....takut....



Ini lah pengalaman aku makan lobster .....

Saturday, May 23, 2009

FINALLY.....SHE CHOOSED TO BE A MUSLIM

Assalammualaikum wrt

Hari ini aku berkesempatan hadir ke Quincy Mosque sempena meraikan PengIslamanan teman aku Bozena Andruskev Agwa. Di bawah anjuran Quincy Mosque ramai community Islam yang berada di sekitar QUincy hadir sempena meraikan dua orang sisters yang baru sahaja mengucap dua kalimah syahadah. MasyaAllah....alhamdulillah. May Allah give them and all muslims Jannah and May Allah guide her and all of us in His straight path. Amin.


Aku nak cerita sedikit tentang teman aku ni Bozena. Sebenarnya dia sudah berkhawin selama 9 taun dengan suami yang berasal dari Egyp dan mempunyai 2 orang. Berasal dari Lithuania iaitu sebahagian dari Rusia. Berkahwin dengan seorang suami yang beragama Islam. Sepanjang perkawinan itu Bozena mengamalkan cara hidup Islam. Makan makanan halal, mengikut majlis2 ilmu yang dianjurkan di masjid, menutup aurat, memberikan galakkan kepada anak2nya belajar dan mendalami ilmu Islam, belajar mengaji Al QUran dan lain2 lagi sebagaimana yang dilakukan semua orang Islam kecuali mengucap dua kalimah syaadah. Masya Allah


Dengan taufiq dan hidayah dari Allah Subhanawataala akhirnya tanggal 20 May 2009 temanku ini mengucap dua kalimah Syahadah di Masjid Quincy. Alhamdulillah. Dia menyampaikan sendiri pada aku dan hilang terus kata-kata aku melainkan mengucapkan syukur pada Allah...alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah. Temanku ini bagitau pada tarikh tu hati dia berdebar-debar dan berbisik i have to make it now...i have to make it now. Alhamdulillah.

Seorang lagi sister, Sister Betty pula menceritakan yang dia yang bertugas di sebuah hospital dan berkenalan dengan seorang doktor yang beragama Islam. Dia selalu tengok doktor ni solat. Satu hari dia bertanyakan tentang Islam. Hasil dari tunjuk ajar dan ilmu yang diberikan oleh doktor dan isterinya akhirnya hatinya terbuka untuk mengucap dua kalimah syahadah. Alhamdulillah


Sister Bozena dan Sister Betty memotong kek


Antara sisters yang hadir pada majlis tersebut



Foto kenangan bersama Sr Betty, Sr Jelena, Aku, Sr Ades & Sr Bozena


Mendengar pengalaman yang dari sister-sister yang telah memeluk ini banyak menyedarkan aku tentang betapa kurangnya ilmu aku berbanding dengan mereka. Mendengar pengalaman dari sister Shanda warga black america yang memeluk islam sejak berumur 16 tahun, sister Khaleda berasal dari Jamaica dan berhijrah ke UK dan sekarang menetap di US dan sister Dianne seorang warga US yang memeluk Islam 25 tahun yang lalu. Betapa lebihnya ilmu mereka, cara hidup mereka, cara mereka berpakaian, usaha-usaha yang mereka lakukan bagi membantu community Islam keseluruhannya. Subhanallah. Adakah aku menjalankan tanggungjawab aku sebagai seorang isteri, sebagai seorang ibu, sebagai seorang anak, sebagai seorang adik, kakak ..sebagai seorang saudara, sebagai seorang teman dan apa yang lebih penting adakah aku menjalankan tanggungawab aku sebagai seorang muslim....Ya Allah berikan aku kekuatan, aku mengarapkan taufiq dan hidayaMU Ya Allah agar menjadikan aku seorang muslim yang sebenar-benarnya ya Allah.

Thursday, May 21, 2009

IKAN OH IKAN

Assalammualaikum wrt


Pagi ni my hubby cakap dia nak cuti. Nape....? Abang nak g mancing. Ha...mancing....terkejut gak aku. Rasanya dah nak masuk 9 tahun kami kahwin baru kali ni aku dengar my hubby nak g mancing. So aku kata pergi je la. Dah lama dah kita tak makan ikan...Insya Allah nanti dapat la ikan. So my hubby cakap jangan harap sangat...kang dapat ikan kat Roche Bros je kan.....hahaha aku galak je tanpa meletakkan sebarang harapan yang suami aku ni akan berjaya dapat ikan. Pukul 7 am sebelum aku hantar Rabiatul pergi sekolah, aku hantar suami aku dulu ke rumah kawan dia. Destinasi memancing mereka ialah ke Cape Cod. Lebih kurang 1jam 30 minit dari Braintree.

semangat waja my hubby nak tangkap ikan ni...kul 6.13am tu......
dalam pukul 7.30 pm suami aku sampai rumah bersama hasil-hasil tangkapannya...jeng...jeng....jeng....layan....

dari pukul 7am takkan seekor je bang.....


ooooooo...3 ekor...tak sia-sia lah dari 7am...sebulan hari-hari masak lauk ikan je ni...


kakak relax..sambil urut2 ikan tu.....hakim & khadijah usha dari jauh ... takut..besar sangat la mommy

pertama kali anak aku tengok ikan besar depan mata


lupa lak nak bagitau. Ikan ni nama dia Blue Fish. Kalau kat malaysia apa nama ikan ni ya? Takkan ikan biru kot....tak penah dengar la pulak


EID IN BOSTON

EID IN BOSTON

My Blog List